In de krant!

colorkay, 12 december 2021

Wat een aandacht! Vandaag sta ik in de Zeeuwse krant met mijn verhaal. Dit had ik nooit kunnen dromen. Ik had al helemaal niet kunnen dromen dat het een hele pagina zou worden! En al die reacties van jullie, enorm bedankt! De bestellingen stapelen zich zo hard op, dat ik m’n hele schema heb omgegooid zodat jullie al de pakketjes op tijd kunnen ontvangen.

Voor onze niet-Zeeuwen, hieronder heb ik de tekst geplakt wat te lezen is op de website van de PZC en wat vandaag in de krant verschenen is!

Zeeuws Meisje van ColorKay is een hit: ‘Ik verkoop tot in Amerika’

Een geinige giraf, een maffe meeuw of een schalks knipogend Zeeuws meisje. De wereld van ColorKay is kleurrijk en goedgemutst. En dat verkoopt. ,,Tot in Amerika.”

Geschreven door Frank Balkenende – 15 december 2021

 

Nog geen twee weken is de webwinkel ColorKay van ‘animator en storyteller’ Kayleigh Katsman uit Wolphaartsdijk open. Haar Disney-achtige illustraties die ze als een traditionele kunstenaar op de laptop tekent, sieren alledaagse gebruiksvoorwerpen. Onderzetters, mokken, stickers, ansichtkaarten, draagtassen, rompertjes of T-shirts. Daar is veel vraag naar. Niet in alleen in Nederland, ook in het buitenland, zegt Katsman. ,,Online is het bereik oneindig. Ik krijg bestellingen uit allerlei landen, vooral Duitsland, Spanje, Italië, maar zeker ook de Verenigde Staten.”

Dat de webwinkel sinds dag één lekker loopt, is volgens de 27-jarige ondernemer te danken aan haar Instagram-pagina @bycolorkay. ,,Ik steek veel tijd en energie in sociale media. Op Instagram heb ik inmiddels 10.000 volgers. Drie keer per week plaats ik een nieuwe illustratie. Ik kan dan meteen peilen welke ontwerpen gewild zijn. Ook geef ik ze in studiovlogs een kijkje achter de schermen. Ik laat zien hoe een illustratie tot stand komt. Ik krijg er veel vragen over, bijvoorbeeld hoe je animator wordt.”

Master of Science

In haar geval gebeurde dat niet op een achternamiddag. ,,Ik heb vier jaar animatie gestudeerd. In 2017 ben ik afgestudeerd als Bachelor of Arts aan Sint Joost in Breda. Twee jaar terug heb ik mijn Master of Science gehaald, gespecialiseerd in animatie en storytelling. Daarbij werd ik begeleid door een Master die onder meer de animaties voor de Disney-film Pocahontas heeft gemaakt. Ik denk dat ik in Zeeland de enige Master in animatie en storytelling ben. Ik ben geslaagd met het concept van Beertje Oso dat jonge kinderen moet helpen hun angst voor de tandarts te overwinnen. Het plan is daarmee proeven te doen bij Zeeuwse tandartsen.”

Twee jaar terug zette Katsman samen met haar moeder Imre Schaafsma het illustratie- en animatiebedrijf Studio Mitt in Middelburg op, waar ColorKay deel van uit maakt. ,,ColorKay is voor mij een plek waar ik mijn vrije werk kan tonen. Mijn illustraties geven aardig weer wie ik ben: koppig, enthousiast, sociaal, extravert en energiek. Mijn inspiratie haal ik uit Zeeland. De natuur, het strand, de geluiden en de dieren.”

Giraf meest verkocht

Katsman heeft nu zes collecties: zeehonden, meeuwen, vogels, giraffen, huisplanten en Zeeuwse meisjes. Vrolijkheid en humor zoals een tosti etende bloempot voeren de boventoon. Haar stijl zit ergens tussen Disney en Asterix & Obelix in. ,,Voor mijn idee van het Zeeuwse meisje heb ik me goed verdiept in de verschillende Zeeuwse klederdrachten, maar ik wilde geen oubollig beeld schetsen. Het moesten vlotte, jonge meiden worden. Vandaar dragen ze moderne topjes met spaghetti-bandjes. De Zeeuwse meisje worden veel verkocht, maar de giraffen slaan alles. Ik weet niet wat mensen met dat beest hebben.”

Ze wil nu collecties en productgroepen toevoegen. Dat zullen opnieuw huis-, tuin- en keukenvoorwerpen worden zoals een notitieblok en een verjaardagskalender. ,,Ik ben een huismus, dus dat past bij mij. Ik heb trouwens via ColorKay opvallende trends ontdekt. Op sociale media zitten groepen die elkaar ansichtkaarten toesturen. Ik dacht dat de ansichtkaart zo’n beetje op sterven na dood was, maar niets is minder waar.”

Vier op de vijf kopers is vrouw. De hamvraag is nu: wanneer tekent Katsman een frisse Zeeuwse boer? Lachend: ,,Ja, het wordt tijd voor Vrouw zoekt Boer.”

 

 

X Liefs,

Kayleigh