De ansichtkaart vroeger en nu

Kayleigh Katsman, 04 april 2022
ansichtkaarten overzicht

Ansichtkaarten, een tijdje geleden dacht iedereen dat die wel zouden verdwijnen. Tenslotte hebben we internet met alle mogelijkheden om elkaar via computer en telefoon berichten en digitale kaarten te sturen. Dus toen ik besloot om ansichtkaarten met mijn illustraties te maken en te verkopen, waren er zeker reacties dat dit niet verstandig zou zijn.

Niets is minder waar, er is juist heel veel vraag naar en de kaarten worden dan ook goed verkocht, zowel via mijn webshop als in de pop-up store die ik nu in Middelburg heb.

Geschiedenis van de ansichtkaart

Geloof het of niet, de eerste wenskaarten werden al in de 17e eeuw verstuurd. Maar dit was slechts voorbehouden aan de rijken aangezien de kaarten persoonlijk bezorgd moesten worden.

Aan het eind van de 19e eeuw werd het een stuk betaalbaarder omdat toen het machinaal drukken van de kaarten uitgevonden werd en de postbezorging ontstond.

Daarbij werd ook de postzegel ontwikkeld en de ansichtkaart werd snel populair. Ondertussen is er natuurlijk heel veel veranderd en is er door de digitale ontwikkelingen veel meer mogelijk, wat het versturen van kaarten alleen maar leuker heeft gemaakt.

De naam ‘ansichtkaart’

De naam ansichtkaart komt van het het vroegere woord ‘aanzichtkaart’, wat een afgeleide is van het Duitse ‘Ansichts(post)karte’. In Duitsland werd de ansichtkaart eerder gebruikt dan in Nederland.

De voorkant van de ansichtkaart wordt gebruikt voor de afbeelding, vandaar de vroegere naam ‘aanzichtkaart’. Oorspronkelijk mocht er op de achterkant van de kaart niet geschreven worden en mocht hier alleen de naam en het adres vermeld worden. Pas later werd de achterzijde in tweeën gedeeld, waardoor er ook ruimte ontstond voor een persoonlijk bericht.

Er is nog heel veel meer over de ansichtkaart te vertellen, maar dan wordt deze blog te lang.

ansichtkaart wasbeer

Waarom een ansichtkaart kopen?

Waarom worden ansichtkaarten eigenlijk gekocht? Daar zijn heel veel verschillende redenen voor en dat heeft er ook mee te maken dat je gewoon heel veel met een ansichtkaart kunt doen.

Uiteraard worden de kaarten gekocht om te versturen aan dierbaren. Iedereen wordt blij van een kaart met een handgeschreven, persoonlijk bericht.

Verder zijn er veel mensen die kaarten verzamelen. Er worden ook kaarten onderling uitgewisseld. Zo is er tegenwoordig het fenomeen postcrossing, een wereldwijde rage, wat begon als een hobby: kaarten versturen naar en ontvangen van vreemden.

Zelf vind ik het leuk om kaarten in allerlei lijsten te doen en deze dan als collage op te hangen en/of neer te zetten. Daarmee kun je je kamer(s) een heel eigen uitstraling geven. Ik heb als voorbeeld in de winkel ook een kleine collage gemaakt.

Ansichtkaart in lijst collage

Wat me in de pop-up store opvalt is dat (jonge) kinderen enthousiast naar de kaartenrekken lopen en hun ouders vragen om kaarten te kopen. Zo schattig!

Zowel in de winkel als in de webshop heb ik leuke items die je met de kaarten kunt combineren. Zo kun je bijvoorbeeld, als je bij mij een cadeautje hebt gekocht, een leuke kaart met daarop de felicitatie of andere persoonlijke boodschap voegen. Als je cadeautje en kaart in de webshop koopt, kun je bij speciaal bericht een tekst opgeven met de vraag of ik deze op de kaart wil schrijven.

Klik op onderstaande links voor voorbeelden van bijpassende artikelen die ook door mij geïllustreerd zijn.

Muurcirkel zeehond
Muursticker giraffe
Muursticker pannenkoekenplantje

 

 

Liefs,

Kayleigh X

 

—————————————————–

– VIND MIJ HIER –

Instagram: https://instagram.com/bycolorkay/
Facebook: https://www.facebook.com/bycolorkay/

 

—————————————————–

– COPYRIGHT –

Alle producten & illustraties hebben auteursrechten en zijn strikt voor persoonlijk gebruik. Als je een zakelijke offerte wilt voor de producten of je wilt een gebruikerslicentie, stuur dan een email naar info@colorkay.com